Bramborové koule
Suroviny
- 800 g Brambory
- 60 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 12 g Cukr moučkový
- 250 ml Mléko polotučné
- 11.11 ml Olej stolní
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.33333 kávová lžička Kmín celý
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 514 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 23 g
- Sodík 296 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 271.1 mg
- Draslík 915.5 mg
- Vláknina 12555.9 mg
- Vitamín A 12555.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme a dáme je na 40 minut vařit do osolené vody s kmínem. Uvařené brambory slijeme a necháme dobře okapat.
-
2
Máslo, mléko, sůl a moučkový cukr vložíme do jiného hrnce, smícháme a uvedeme k varu. Poté směs odstavíme z plotny a rychle vmícháme 150 g mouky. Mícháme 1 minutu, čímž nám vznikne hutné těsto. Těsto vrátíme nad oheň a hněteme ještě minutu. Pak hrnec odstavíme, přendáme do studené vodní lázně a vmícháme do těsta vejce.
-
3
Brambory rozmixujeme na pyré, osolíme třemi špetkami soli, opepříme a přisypeme muškátový oříšek. Vzniklé pyré vmícháme do těsta.
-
4
Z ještě teplého těsta tvarujeme kuličky, které ihned smažíme na rozpáleném oleji.