Zahuštěná zelná polévka s bílým vínem
Suroviny
- 100 g Brokolice
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 150 g Pastinák
- 400 g Zelí hlávkové bílé
- 100 g Celer řapíkatý
- 800 g Hovězí oháňka
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Rajčata
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Šalotka
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Džus ananasový
- 2 dl Víno bílé
- 1 dl Víno portské
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
- 3 polévková lžíce Olej sezamový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1366 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 33 g
- Sodík 329 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 1354.1 mg
- Vláknina 17002.4 mg
- Vitamín A 17002.4 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 89.7 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlávkové bílé zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli šalotku oloupeme a drobně pokrájíme. Čerstvý tymián opláchneme pod tekoucí vodou, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
-
2
V hrnci si rozehřejeme máslo, cibuli zpěníme, přidáme k ní pokrájené zelí, sůl, chilli, cukr, promícháme a dusíme pod pokličkou 10 minut. Pak přilijeme 8 dl jarního zeleninového vývaru. Když polévka přijde k varu, snížíme teplotu, přidáme 2 dl bílého vína, 1 dl ananasové šťávy a polévku pomalu vaříme 10 minut.
-
3
Během vaření si v malé pánvi rozpálíme 3 lžíce ořechového oleje a na něm opražíme dozlatova (za stálého míchání) 3 lžíce hladké mouky. Takto upraženou jíšku pomalu zamícháme do vařící polévky tak, aby se nám nevytvořily hrudky. Po 5 minutách vaření přidáme pokrájený tymián a polévku podáváme.
-
4
Polévka s jarní zeleninou [27888]:
-
5
Volskou oháňku dobře omyjeme, nasekáme ji na několik kusů a v hrnci na rozpáleném oleji ji prudce dozlatova orestujeme. Zalijeme ji horkou vodou, přidáme očištěnou, omytou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák. Doložíme koření: bobkový list, celý pepř, nové koření a oloupaný česnek. Cibule očistíme jen z vrchní slupky, rozkrojíme je napůl a v pánvi bez tuku osmažíme rozkrojené strany do zlatohněda. Takto opečené cibule i se slupkou přidáme do vývaru k oháňce a polévku pomalu vaříme přibližně 100 minut. Polévka musí jen probublávat. Půl hodiny před dovařením přidáme 1 omyté rozkrojené rajče, malou celou chilli papričku a 2 lžičky soli.
-
6
Mezi tím, co se nám bude vařit vývar s oháňkou, očistíme a omyjeme řapíkatý celer, petrželovou nať, mrkev, brokolici a květák. Brokolici s květákem rozdělíme na malé růžičky, řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Petrželovou nať kudrnku drobně pokrájíme a odložíme do misky zvlášť.
-
7
Uvařený vývar z oháňky scedíme a maso z oháňky obereme, pokrájíme na kousky a odložíme do misky.
-
8
Do vývaru dáme všechnu pokrájenou čerstvou zeleninu a pomalu ji vaříme 15-20 minut. Pak doložíme pokrájené maso, polévku dochutíme 1 dl portského vína a solí.
-
9
Každou porci posypeme petrželkou kudrnkou.