Jemná zelňačka s rýží a debrecínskými klobásami
Suroviny
- 250 g Rýže neloupaná (Natural)
- 500 g Zelí kysané
- 300 g Klobása debrecínská
- 100 g Výhonky Alfalfa - vojtěškové klíčky
- 200 g Smetana zakysaná 12%
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 hrst Majoránka čerstvá
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Vývar zeleninový
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 591 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 31 g
- Sodík 876 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 3 mg
- Draslík 626.6 mg
- Vláknina 12848.7 mg
- Vitamín A 12848.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Podle návodu uvaříme rýži v osolené vodě. Cibuli nakrájíme na kostičky.
-
2
V hrnci zahřejeme olej, osmahneme na něm cibuli a zalijeme zeleninovým vývarem.
-
3
Zelí nakrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce s vývarem. Vložíme také bobkový list, kmín a 2 snítky majoránky.
-
4
Přiklopíme a při mírné teplotě za občasného zamíchání vaříme asi 25 minut. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme cukr.
-
5
Z vývaru vyjmeme majoránku a bobkový list. Přidáme na plátky nakrájenou klobásu a rýži a vaříme ještě 10 minut.
-
6
Polévku servírujeme ozdobenou kopečkem kyselé smetany, výhonky Alfalfa a lístky majoránky.