Hovězí consommé s játrovými noky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Játra telecí
  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Hovězí maso přední
  • 200 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Česnek
  • 1 ks Česnek
  • 2 ks Cibule lahůdková
  • 2 ks Rajčata
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 506 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 571 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 285.5 mg
  • Draslík 1532.2 mg
  • Vláknina 13436.7 mg
  • Vitamín A 13436.7 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 93.8 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí játra očistíme od blanek a kanálků, omyjeme a pomeleme se stroužkem česneku na masovém mlýnku. Umletá játra dáme do misky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a přidáme k játrům. Přimícháme 2 lžíce polohrubé mouky, ochutíme pepřem a játrovou směs dobře vymícháme. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    1 litr consommé scedíme a přivedeme k varu. Lžičkou vykrajujeme játrové nočky, které zavaříme do mírně vařícího bujonu. Vaříme krátce, přibližně 3-5 minut. Ke konci vaření přidáme do bujonu 1 lžíci petrželové natě, promícháme a podáváme.

  • 3

    Consommé [27336]:

  • 4

    Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Lahůdkovou cibuli omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Do skleničky rozklepneme jedno vajíčko.

  • 5

    Scezený světlý hovězí vývar přivedeme k varu. Pak teplotu zmírníme opatrně vmícháme vejce, přidáme rajčata a lahůdkovou cibuli. Necháme krátce přejít varem, přibližně 2-3 minuty, dochutíme solí a podáváme.

  • 6

    Hovězí světlý vývar [27325]:

  • 7

    Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.

  • 8

    Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.

  • 9

    Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého nezakaleného vývaru.

  • 10

    Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.

  • 11

    Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.

Komentáře k receptu