Řízky z jelení kýty na víně
Suroviny
- 30 g Cibule
- 20 g Olej rostlinný
- 10 g Slanina vepřová
- 20 g Celer bulvový
- 20 g Petržel kořen
- 200 g Jelení maso
- 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Mrkev kořen
- 200 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Knedlík kynutý
- 1 ks Skořice celá
- 1 ks Hřebíček
- 0.5 ks Citrony
- 1 dl Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 467 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 39 g
- Sodík 311 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 94.9 mg
- Draslík 592.6 mg
- Vláknina 27000 mg
- Vitamín A 27000 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.9 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky.
-
2
Jelení řízky z kýty naklepeme, osolíme a na rozpáleném oleji z obou stran orestujeme. Poté přendáme na talíř. Na olej vsypeme slaninu s cibulí a restujeme, dokud nezrůžoví. Poté přimícháme nakrájenou zeleninu, orestované řízky, koření, kůru z půlky citronu, mírně podlijeme a pod poklicí dusíme, dokud není maso měkké, občas zamícháme a podle potřeby podlijeme. Poté maso vyjmeme, do omáčky zašleháme mouku, přidáme víno a podle chuti ocet a cukr. Omáčku řádně provaříme a propasírujeme. Do omáčky vrátíme maso, prohřejeme a hned podáváme s knedlíky.