Skopová kýta po myslivecku
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1200 g Skopová kýta
- 80 g Slanina vepřová
- 500 ml Smetana 12% (konzumní)
- 200 ml Víno červené
- 500 ml Voda pitná
- 100 ml Ocet vinný
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 ks Knedlík kynutý
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pastinák
- 3 ks Bobkový list
- 6 ks Nové koření celé
- 7 ks Jalovec
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 2 špetka Majoránka
- 2 špetka Saturejka
- 2 špetka Tymián čerstvý
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 868 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 102 g
- Sodík 418 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 46.7 mg
- Draslík 735.7 mg
- Vláknina 27662.1 mg
- Vitamín A 27662.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 100.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do rendlíku nalijeme vodu, ocet, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, nahrubo nastrouhaný celer, bobkový list, pepř, nové koření, saturejku a tymián. Přivedeme k varu, povaříme 20 minut. Odstavíme a necháme chladnout.
-
2
Skopovou kýtu prošpikujeme slaninou, vložíme do pekáče, přidáme pokrájenou mrkev, petržel, pastiňák, ochutíme prolisovaným česnekem, solí, majoránkou, jalovcem, podlijeme vínem, nálevem z rendlíku, přidáme hořčici. Dáme do trouby a pečeme hodinu a půl. Průběžně podléváme nálevem z rendlíku. Ve smetaně rozmícháme mouku a přilijeme k masu, pečeme dalších 40 minut.
-
3
Maso vyjmeme, omáčku přecedíme, hustotu upravíme zbytkem nálevu a rozmixujeme nebo propasírujeme přes sítko.
-
4
Podáváme s knedlíkem.