Dýňovo-mangoldová omáčka s hořčicí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 142 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 7 g
- Sodík 855 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 5.4 mg
- Draslík 721.8 mg
- Vláknina 5795 mg
- Vitamín A 5795 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.6 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z dýně odstraníme jádra a vláknitou dužninu. Širokou řeznou plochou položíme poloviny dýně na pracovní plochu. Kůru postupně odkrajujeme větším nožem. Dýni poté nakrájíme na struhadle na plátky a následně nožem na proužky.
-
2
Mangold omyjeme a očistíme, listy nakrájíme na proužky široké asi 1 cm a ve vroucí slané vodě je asi minutu předvaříme. Potom slijeme vodu, mangold prudce ochladíme ledovou vodou a necháme dobře okapat.
-
3
Cibuli, česnek a zázvor oloupeme a velmi jemně nasekáme. Máslo s olejem necháme rozpustit v hrnci a poté na něm 3-4 minuty na středním ohni opékáme dýni s cibulí, česnekem a zázvorem. Průběžně mícháme. Nakonec přidáme mangold a ještě krátce opečeme.
-
4
K zelenině přilijeme vývar, přidáme hořčici a ochutíme solí a pepřem.