Tagliatelle s houbami a bešamelovou omáčkou
Suroviny
- 140 g Sýr Fontina
- 350 g Houby čerstvé
- 350 g Těstoviny Tagliatelle
- 300 ml Mléko polotučné
- 300 ml Bešamel
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Bobkový list
- 6 ks Pepř černý celý
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Salát hlávkový
- 0.5 ks Cibule
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 plátek Mouka pšeničná hladká T 650
- 7 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1153 kcal
- Sacharidy 122 g
- Tuky 61 g
- Sodík 779 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 117 g
- Cholesterol 280.5 mg
- Draslík 1340.9 mg
- Vláknina 43916.6 mg
- Vitamín A 43916.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 62.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme. Do hotové omáčky vmícháme ustrouhaný sýr Fontina. Omáčku odložíme.
-
2
Velkou zapékací mísu vymažeme jednou lžící másla.
-
3
Na dvou lžících másla na pánvi deset minut smažíme na plátky nakrájené houby.
-
4
V mezičase v osolené vodě uvaříme těstoviny na zkus, scedíme, necháme okapat a vrátíme je do hrnce. K těstovinám přidáme čtyři lžíce másla, našlehané žloutky a zhruba třetinu bešamelu. Směs opepříme, osolíme, řádně promícháme, na závěr lehce vmícháme houby.
-
5
Do připravené zapékací mísy vsypeme těstovinovou směs, zalijeme ji zbylým bešamelem, posypeme ustrouhaným ovčím sýrem. Těstoviny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi dvacet minut, dokud sýr nezezlátne. Hned podáváme s hlávkovým salátem.