Zelená bešamelová omáčka k zeleným rajčatům
Suroviny
- 200 g Strouhanka
- 50 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Rozmarýn čerstvý
- 40 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Gouda 45%
- 3 g Muškátový oříšek
- 600 g Rajčata
- 10 g Bazalka
- 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Česnek
- 60 g Pistácie
- 250 ml Vývar zeleninový
- 20 ml Citronová šťáva
- 250 ml Mléko polotučné
- 2.8 ml Olej olivový
- 3 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 616 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 35 g
- Sodík 1592 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 240.4 mg
- Draslík 793.5 mg
- Vláknina 11924.5 mg
- Vitamín A 11924.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.5 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata omyjeme, rozpůlíme a vykrojíme stopky. Zaoblené konce trochu seřízneme a rajčata necháme na kuchyňském papíru oschnout. Na talíře si připravíme mouku, vejce a strouhanku smíchanou s parmazánem. Vejce okořeníme solí a pepřem a rozředíme několika kapkami vody. V pánvi rozehřejeme větší množství oleje a osmažíme na něm rozmarýn a česnek. Rajčata obalíme v mouce, ve vejcích a strouhance. Poté je smažíme v horkém oleji asi 1 minutu z každé strany dozlatova. Položíme je na kuchyňský papír, necháme okapat. Rozehřejeme máslo a rychle na něm opražíme mouku. Přilijeme vývar a mléko, dobře rozmícháme, vaříme 10 minut. Přidáme sýr a necháme jej rozpustit. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Bazalku rozmixujeme s trochou citronové šťávy. Spolu s pistáciemi ji vmícháme do omáčky a podáváme ke smaženým rajčatům. K tomuto pokrmu se hodí zlatožlutá šafránová rýže.