Zapečené těstoviny s masem a lilky
Suroviny
- 350 g Hovězí maso mleté
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 60 g Olivy černé
- 180 g Těstoviny Linguine
- 120 g Sýr Parmezán
- 125 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Lilek
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 771 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 48 g
- Sodík 923 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 74.7 mg
- Draslík 905.6 mg
- Vláknina 13213.8 mg
- Vitamín A 13213.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme dortovou formu, vymažeme ji olejem a dno vyložíme pečícím papírem.
-
2
Na pánev vlijeme polovinu oleje a opečeme na něm plátky lilku, až zezlátnou. Odkládáme je na ubrousky, abychom lilky zbavili oleje. Poté plátky vyložíme dno a stěny dortové formy tak, aby se plátky překrývaly. Část lilku si odložíme.
-
3
Na druhé polovině oleje v hlubším rendlíku restujeme maso s nakrájenou cibulí a drobně posekaným česnekem. Dbáme, aby maso nezůstalo v hrudkách. Když je maso opečené, přidáme rajčatový protlak, konzervovaná rajčata i s nálevem, Worcester, posekanou petrželovou nať, opepříme, osolíme a na mírném plameni vaříme. Po deseti minutách vsypeme vypeckované, na plátky nakrájené olivy, drobně pokrájenou papriku, kterou jsme zbavili semen a vaříme dalších deset minut.
-
4
V mezičase v osolené vodě uvaříme těstoviny na skus, přecedíme a vsypeme do mísy. K těstovinám přidáme masovou směs a strouhaný sýr. Řádně promícháme a přendáme do dortové formy, pořádně stlačíme, poklademe odloženými plátky lilku a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C.
-
5
Upečené těstoviny necháme asi pět minut odstát, poté odstraníme z dortové formy kruh, směs překlopíme na větší talíř, odstraníme pečící papír a hned podáváme.