Galantina s kuřecím masem a cuketou
Suroviny
- 500 g Vepřová plec
- 100 g Slanina vepřová
- 100 g Celer řapíkatý
- 100 g Cuketa
- 500 g Vývar drůbeží
- 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Bazalka
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Tymián sušený
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Vepřová kůže
- 1.5 kg Kuře
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1415 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 97 g
- Sodík 1706 mg
- Bílkoviny 96 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 387.3 mg
- Draslík 1339.7 mg
- Vláknina 4873.8 mg
- Vitamín A 4873.8 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.2 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a omyté kuře zbavíme kůže tak, aby zůstala v celku. Kůži osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem poklademe na ni (z vnitřní strany) plátky slaniny a opatrně odložíme stranou. Pak kuře vykostíme, čisté maso pokrájíme na malé kousky a odložíme do mísy s předem pomletým vepřovým masem. Malou cuketu oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme ji na malé kostky.
-
2
K masu přidáme sůl, pepř, česnek, cuketu, vše dobře promícháme a rozložíme ho na ochucenou stáhnutou kůži. Pevně ji zavineme do rolády a masový váleček převážeme nití. Pekáč vyložíme čistou vepřovou kůží, na něj položíme masovou roládu, přidáme svazek zelených bylinek s řapíkatým celerem a zalijeme drůbežím vývarem. Pekáč zakryjeme a maso vaříme při mírné teplotě přibližně 3 hodiny.
-
3
Uvařenou roládu necháme ve vývaru vychladnout, pak ji vyjmeme, dáme na mísu odkapat a zatížíme závažím. Zakryjeme a dáme na 2 dny zatížené maso do lednice.
-
4
Po dvou dnech z galantiny sejmeme závaží, odstraníme niť a nakrájíme porce.