Závin s treskou
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 700 g Treska aljašská
- 150 g Kopřiva
- 5 g Tymián čerstvý
- 5 g Bazalka
- 100 g Smetana 12% (konzumní)
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 10 g Šalvěj čerstvá
- 30 ml Olej olivový
- 20 ml Dolin - Vermouth
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 507 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 13 g
- Sodík 638 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 74.8 mg
- Draslík 902.4 mg
- Vláknina 12180 mg
- Vitamín A 12180 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z mouky, oleje, špetky soli a asi 1 dl vlažné vody zpracujeme těsto. Dáme ho do mísy a zakryté necháme odpočívat 30 minut.
-
2
Mezitím omyjeme rybí plátky a osušíme je. Dva pokrájíme na kousky a zbývající rozkrojíme na 3 části. Omyjeme bazalku, tymián a list šalvěje, osušíme je a nasekáme. Kopřivy, omyjeme, spaříme ve vařící vodě, pokrájíme na proužky a dáme stranou.
-
3
Na kousky pokrájené dva rybí plátky dáme do mixéru, přidáme kopřivy, vermut, špetku soli a špetku pepře a vše rozmixujeme na hladkou pastu. Přidáme bílek a bylinky a znovu vše rozmixujeme. Směs dáme do mísy a postupně do ní vmícháme smetanu.
-
4
Kusy ryby osolíme a opepříme a na každý dáme trochu rozmixované hmoty.
-
5
Rozválíme těsto na tenkou placku a ostrým nožem z ní vykrojíme čtyři obdélníky. Doprostřed každého obdélníku dáme rybu, okraje obdélníku přes ně přehneme a okraje stiskneme. Takto získáme čtyři "balíčky". Vymažeme pekáč trochou oleje, narovnáme do něho všechny čtyři "balíčky", potřeme je zbývajícím olejem a dáme pekáč na 12 minut do trouby předehřáté na 175 °C. Hotový pokrm podáváme horký.