Noky s mořským jazykem
Suroviny
- 500 g Brambory
- 80 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 50 g Petržel - nať
- 50 g Pažitka
- 200 g Mořský jazyk
- 50 g Kerblík
- 50 ml Olej olivový
- 100 ml Víno bílé
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Česnek
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 606 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 32 g
- Sodík 586 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 109.3 mg
- Draslík 1522.7 mg
- Vláknina 14677.5 mg
- Vitamín A 14677.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme noky. Omyjeme brambory, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, uvedeme do varu, osolíme a vaříme, dokud nejsou měkké. Omyjeme plátky z mořského jazyka a osušíme. Oloupeme cibuli a stroužek česneku, omyjeme, osušíme a nasekáme.
-
2
Do pánve nalijeme olej a osmažíme nasekanou cibuli a česnek tak, aby nestačily zhnědnout. Přidáme plátky z mořského jazyka, po obou stranách osmažíme dozlatova. Osolíme, opepříme, přilijeme bílé víno a necháme prudce vyvařit. Rybí maso vyjmeme, jemně nasekáme a necháme vychladnout. Scedíme brambory, oloupeme a protlačíme sítem.
-
3
Na vál prosijeme mouku, doprostřed vložíme propasírované brambory a necháme vychladnout. Přidáme vejce, nasekané rybí maso a osolíme. Z ingrediencí vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále tvoříme válečky o průměru 1,5 cm. Pokrájíme na kousky dlouhé cca 2 cm a takto pokračujeme, dokud nezpracujeme veškeré těsto. Hotové noky klademe na vál. Nesmí se navzájem dotýkat.
-
4
Připravíme bylinkové máslo. Opereme petrželku, pažitku a kerblík. Jemně osušíme a nasekáme. V míse rozetřeme máslo pokojové teploty s aromatickými bylinkami. V hrnci uvedeme do varu vodu, osolíme a noky dáme vařit. Když vyplavou na povrch, vyndáváme je a promícháme s bylinkovým máslem.