Plněný kohout s rozinkami a oříšky
Suroviny
- 150 g Vepřová plec
- 150 g Telecí kýta
- 50 g Hrozinky
- 50 g Šunka uzená
- 20 ml Víno bílé
- 50 ml Olej stolní
- 50 ml Brandy peach
- 300 ml Mléko polotučné
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Rozmarýn sušený
- 1 ks Šalvěj sušená
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Pepř černý mletý
- 1 ks Sůl
- 1 ks Kohoutí maso
- 30 ks Mandle
- 2 ks Žemle tuková
- 5 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 4990 kcal
- Sacharidy 213 g
- Tuky 412 g
- Sodík 96989 mg
- Bílkoviny 187 g
- Uhlovodany 194 g
- Cholesterol 251.9 mg
- Draslík 6033 mg
- Vláknina 190340 mg
- Vitamín A 190340 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.6 mg
- Vitamín E 197.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme nádivku: Rozinky namočíme, scedíme a pokapeme brandy, žemle dáme do mléka, mandle nakrájíme, šunku a masa nakrájíme na kostky a umeleme je s vymačkanými žemlemi. Smícháme je s rozinkami, vejcem, žloutkem, smetanou, solí a pepřem. Kohouta vyplníme nádivkou, z venku osolíme a svážeme nití.
-
2
Na pekáči ho opepříme, pokapeme olejem, podlijeme vínem, posypeme bylinkami a přidáme rozmačkaný česnek. Maso dusíme pod alobalem v předehřáté troubě na 200°C asi dvě hodiny, odkrytého, politého vlastní šťávou pečeme dalších čtyřicet minut dozlatova.
-
3
Nakonec necháme kohouta odpočívat patnáct minut, zbavíme ho nití a podáváme okamžitě.