Pečená husa na jablkách s bramborami
Suroviny
- 300 g Játra husí
- 200 g Šunka uzená
- 50 ml Brandy peach
- 40 ml Citronová šťáva
- 400 ml Mléko polotučné
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Pepř černý mletý
- 1 ks Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Husa mražená
- 4 ks Žemle tuková
- 4 ks Jablka
- 2 stroužek Česnek
- 2 kg Brambory
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3181 kcal
- Sacharidy 143 g
- Tuky 234 g
- Sodík 97099 mg
- Bílkoviny 133 g
- Uhlovodany 107 g
- Cholesterol 518.9 mg
- Draslík 2697.2 mg
- Vláknina 38956 mg
- Vitamín A 38956 mg
- Vitamín B6 2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 77.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 56 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Husu očistíme, osolíme zvenku i zevnitř a opepříme jen zevnitř. Hodinu ji necháme odležet. Žemle namočíme do mléka a vymačkáme. Na oleji zpěníme nasekanou cibulku, po vychladnutí přidáme kostky jablek pokapané citronovou šťávou, husí játra a krkovičku na kostičky, petrželku, prolisovaný česnek, vejce, sůl pepř a brandy. Vše dobře promícháme. Směs nacpeme do husy, zašijeme ji, nohy a křídla přivážeme k trupu.
-
2
Husu dusíme v předehřáté troubě na 220 stupňů C asi dvě a půl až tři hodiny podlitou vodou a přikrytou alobalem. Pak odstraníme alobal, slijeme tuk a husu pečeme na mřížce dalších padesát minut dočervena. Husu průběžně mažeme vlastní šťávou.
-
3
Poté ji necháme čtvrt hodiny odpočívat, zbavíme ji nití a podáváme s bramborami.