Osso bucco s citrusovou kůrou
Suroviny
- 250 g Cibule
- 250 g Mrkev kořen
- 225 ml Víno bílé
- 225 ml Vývar z hovězích kostí
- 1.5 špetka Sůl
- 1.5 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 kg Rajčata
- 1.5 kg Telecí koleno
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 395 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 106 g
- Sodík 414 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 189.4 mg
- Draslík 1435.6 mg
- Vláknina 8573.4 mg
- Vitamín A 8573.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mikrotenový sáček naplníme moukou, solí a pepřem. Postupně do sáčku vkládáme plátky masa, protřepeme, vyjmeme a setřepeme z nich nadbytečnou mouku.
-
2
Rajčata oloupeme, vyjmeme semínka a nakrájíme na kostičky. Pokud použijeme nakrájená rajčata z konzervy, necháme je na sítu okapat.
-
3
V hrnci zahřejeme lžíci oleje, vložíme maso a 10 minut z každé strany opékáme, dokud maso mírně nezhnědne. Opečené plátky odložíme na talíř.
-
4
Podle potřeby přidáme do hrnce olej, vložíme nadrobno pokrájenou cibuli a osmahneme ji doměkka. Vmícháme na kostičky nakrájenou mrkev a pečeme ji tak dlouho, dokud není měkká.
-
5
Přidáme rajčata, víno, vývar a natrhané lístky bazalky, zamícháme, vložíme maso a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a vše pod pokličkou zhruba 1 hodinu zvolna dusíme. Zkontrolujeme, zda je maso dobře uvařené a pokud není, dusíme dalších 10 minut.
-
6
Hotové maso posypeme nadrobno pokrájeným česnekem a nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou. Opět přiklopíme a dusíme dalších 10 minut. Podle potřeby dochutíme a ozdobíme nakrájenou petrželkou.