Houbové tofu
Suroviny
- 200 g Shiitake houby
- 200 g Hlíva ústřičná
- 1 kávová lžička Olej sezamový
- 0.25 kávová lžička Cukr krupice
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Zázvor celý
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 ks Chilli paprička
- 2 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- 2 polévková lžíce Rýžový škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 220 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 10 g
- Sodík 607 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 0.3 mg
- Draslík 444.3 mg
- Vláknina 6954.8 mg
- Vitamín A 6954.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.5 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Necháme okapat na kostičky 2 x 3 cm nakrájené tužší bílé tofu (nebo sójový tvaroh). Vložíme do misky a zakapeme pár kapkami sezamového oleje, světlou sójovou omáčkou, posypeme mletým pepřem a na nudličky na jemno nastrouhaným zázvorem. Necháme 30 minut marinovat.
-
2
V misce smícháme zeleninový vývar, světlou sójovou omáčku, kukuřičný škrob a cukr, aby vznikla hladká směs.
-
3
V pánvi wok rozpálíme olej, na středně silném ohni smažíme na jemno nasekaný česnek do růžova. K tomu přidáme všechny houby (zbavené tuhých nožiček, větší kusy rozpůlené) a restujeme za stálého míchání 3 - 4 minuty, dokud nezměknou. Zalijeme směsí z rýžového nebo kukuřičného škrobu, opatrně vmícháme kostičky tofu a ještě 1 - 2 minuty pomalu mícháme. Dle potřeby dokořeníme.
-
4
Na talíři posypeme na šikmá kolečka nakrájenou cibulkou, mletým pepřem a na nudličky rozkrájenou jader zbavenou chilli papričkou.