Zeleninová polenta s bylinkami
Suroviny
- 10 g Petržel - nať
- 100 g Sýr Parmezán
- 250 g Špenát listový čerstvý
- 10 g Bazalka
- 250 g Kukuřičná krupice T 600
- 750 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 0.35 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 412 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 181 g
- Sodík 668 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 17 mg
- Draslík 555.9 mg
- Vláknina 16289.8 mg
- Vitamín A 16289.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.7 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špenát omyjeme a listy natrháme na kousky. Oloupanou mrkev nakrájíme na kostičky, očištěný celer pokrájíme na plátky.
-
2
Cibuli a česnek oloupeme a spolu s omytými bylinkami nasekáme. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek a bylinky a vše osmahneme. Vložíme připravenou zeleninu a opékáme ještě 5 minut. Přilijeme 750 ml vroucí vody, vmícháme kukuřičnou krupici, osolíme a opepříme. Zvolna vaříme 20 minut.
-
3
Pekáč vyložíme fólií, naplníme uvařenou polentou a zakryjeme další fólií. Po 20 minutách polentu vyklopíme a nakrájíme na plátky.
-
4
Na talířích každou porci posypeme nastrouhaným sýrem, obložíme listy salátu, rajčaty a čerstvými bylinkami.