Gratinovaná štika po francouzsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Štika obecná
  • 50 g Anglická slanina
  • 50 g Žampiony čerstvé
  • 200 ml Víno bílé
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kari koření
  • 4 ks Šalotka
  • 1 ks Šalvěj čerstvá
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Sýr Ementál (Primátor)
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 507 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 323 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 121.9 mg
  • Draslík 760.8 mg
  • Vláknina 4272.8 mg
  • Vitamín A 4272.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 47.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné porce štiky (po 200 g) vložíme do hrnce s vínem, osolíme, opepříme, přidáme šalvěj, tymián a necháme na mírném ohni táhnout. Měkké porce ryby vyjmeme a necháme ochladit. Vinný nálev zredukujeme na polovinu.

  • 2

    Ze 2 lžic másla a z mouky připravíme připravíme světlou jíšku, zalijeme ji nálevem a smetanou, okořeníme kari kořením a vsypeme nasekanou šalotku. Omáčku povaříme asi 20 minut.

  • 3

    Porce štiky dáme do zapékací mísy, posypeme petrželkou, plátky žampionů, nudličkami slaniny a zalijeme omáčkou. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem. Pokrm zapečeme v horké troubě dozlatova.

Komentáře k receptu