Gratinovaná štika po francouzsku
Suroviny
- 800 g Štika obecná
- 50 g Anglická slanina
- 50 g Žampiony čerstvé
- 200 ml Víno bílé
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kari koření
- 4 ks Šalotka
- 1 ks Šalvěj čerstvá
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Sýr Ementál (Primátor)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 507 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 24 g
- Sodík 323 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 121.9 mg
- Draslík 760.8 mg
- Vláknina 4272.8 mg
- Vitamín A 4272.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 47.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné porce štiky (po 200 g) vložíme do hrnce s vínem, osolíme, opepříme, přidáme šalvěj, tymián a necháme na mírném ohni táhnout. Měkké porce ryby vyjmeme a necháme ochladit. Vinný nálev zredukujeme na polovinu.
-
2
Ze 2 lžic másla a z mouky připravíme připravíme světlou jíšku, zalijeme ji nálevem a smetanou, okořeníme kari kořením a vsypeme nasekanou šalotku. Omáčku povaříme asi 20 minut.
-
3
Porce štiky dáme do zapékací mísy, posypeme petrželkou, plátky žampionů, nudličkami slaniny a zalijeme omáčkou. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem. Pokrm zapečeme v horké troubě dozlatova.