Mikulášský chléb
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 g Meruňky sušené
- 50 g Ořechy vlašské
- 50 g Vejce slepičí
- 2 g Sůl
- 20 g Cukr krupice
- 350 g Cukr krupice
- 20 g Mouka polohrubá
- 2 g Muškátový oříšek
- 20 g Droždí
- 5 g Skořice mletá
- 2 g Hřebíček mletý
- 80 g Švestky sušené
- 100 g Rum
- 20 ml Hrozinky
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Mouka polohrubá
- 2 dl Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 938 kcal
- Sacharidy 165 g
- Tuky 37 g
- Sodík 203 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 164 g
- Cholesterol 93.2 mg
- Draslík 611.4 mg
- Vláknina 16431.2 mg
- Vitamín A 16431.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené švestky a meruňky zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Z droždí, mléka, soli, mouky a cukru necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem a nakrájeným máslem, přidáme vejce, nakonec kvásek a důkladně vypracujeme těsto, které zakryté necháme hodinu kynout.
-
2
Namočené ovoce 20 minut povaříme ve vodě, v které bylo namočené, scedíme a umeleme. Přidáme nasekané ořechy, hrozinky, rum, slivovici, koření a třetinu těsta (zbytek necháme dál kynout) a vypracujeme dohladka. Vyválíme dva stejné válečky a odložíme.
-
3
Vykynulé těsto rozválíme na dva obdélníky a ovocné válečky do nich zavineme. Vložíme vedle sebe na vymazaný plech a necháme ještě hodinu kynout v teple. Nakonec potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě hodinu.