Mikulášský chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 g Meruňky sušené
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 50 g Vejce slepičí
  • 2 g Sůl
  • 20 g Cukr krupice
  • 350 g Cukr krupice
  • 20 g Mouka polohrubá
  • 2 g Muškátový oříšek
  • 20 g Droždí
  • 5 g Skořice mletá
  • 2 g Hřebíček mletý
  • 80 g Švestky sušené
  • 100 g Rum
  • 20 ml Hrozinky
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Mouka polohrubá
  • 2 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 938 kcal
  • Sacharidy 165 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 203 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 164 g
  • Cholesterol 93.2 mg
  • Draslík 611.4 mg
  • Vláknina 16431.2 mg
  • Vitamín A 16431.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.6 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené švestky a meruňky zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Z droždí, mléka, soli, mouky a cukru necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem a nakrájeným máslem, přidáme vejce, nakonec kvásek a důkladně vypracujeme těsto, které zakryté necháme hodinu kynout.

  • 2

    Namočené ovoce 20 minut povaříme ve vodě, v které bylo namočené, scedíme a umeleme. Přidáme nasekané ořechy, hrozinky, rum, slivovici, koření a třetinu těsta (zbytek necháme dál kynout) a vypracujeme dohladka. Vyválíme dva stejné válečky a odložíme.

  • 3

    Vykynulé těsto rozválíme na dva obdélníky a ovocné válečky do nich zavineme. Vložíme vedle sebe na vymazaný plech a necháme ještě hodinu kynout v teple. Nakonec potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě hodinu.

Komentáře k receptu