Dušené telecí závitky
Suroviny
- 800 g Telecí kýta
- 120 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 200 g Hovězí maso mleté
- 200 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Rohlíky bílé
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový květ
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 693 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 41 g
- Sodík 780 mg
- Bílkoviny 61 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 300.8 mg
- Draslík 1059.8 mg
- Vláknina 4407.7 mg
- Vitamín A 4407.7 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Rohlík nakrájíme na kostičky a zalijeme smetanou. Sterilovaný hrášek slijeme a necháme okapat.
-
2
V míse promícháme mleté maso s namočeným rohlíkem, přimícháme rozšlehané vejce, sůl, muškátový květ a pepř. Vypracujeme kompaktní hmotu, kterou natřeme na plátky masa, zavineme a sepneme jehlami. Závitky obalíme v mouce a ze všech stran osmažíme na másle. Přilijeme vývar a pod poklicí dusíme, až je maso měkké. Během dušení maso obracíme a přeléváme šťávou. Je-li třeba, přilijeme vroucí vodu.
-
3
Před koncem přidáme hrášek a chvilku podusíme.