Rybí závitky s omáčkou z bílého vína
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 150 g Smetana 33% (šlehačka)
- 800 g Filé rybí
- 1 krajíc Chléb toastový
- 150 ml Víno bílé
- 0.5 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Petržel - nať
- 2 ks Šalotka
- 4 ks Kerblík
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Vermut bílý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 538 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 25 g
- Sodík 215 mg
- Bílkoviny 90 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 57.6 mg
- Draslík 431.7 mg
- Vláknina 1703.5 mg
- Vitamín A 1703.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybí file omyjeme, osušíme a z každé odřízneme menší kousek. Cca 15 min necháme vychladit v lednici. Mezitím z chleba odřízneme kůrku, střídku nakrájíme na kostičky, smícháme se smetanou a dáme rovněž do lednice.
-
2
Opláchneme bylinky, otrháme lístky a nasekáme najemno. Oloupeme šalotky a nadrobno nasekáme. Troubu rozpálíme na 160°C, a vymažeme máslem zapékací misku.
-
3
Kousky ryby společně s chlebem a bílkem rozmixujeme na pyré, promícháme s vermutem a polovinou bylinek. Ochutíme solí a pepřem. Filety pokapeme citronovou šťávou, potřeme rybím pyré a srolujeme do závitku. Osolíme, opepříme a naskládáme do připravené zapékací formy.
-
4
Rozehřejeme lžíci másla a podusíme na něm šalotky. Zalijeme bílým vínem a krátce povaříme. Touto směsí přelijeme závitky. Zakryjeme alobalem potřeným máslem a pečeme na střední liště cca 15 min.
-
5
Vypečenou šťávu přelijeme do hrnce, přidáme smetanu, přivedeme k varu a necháme zredukovat na polovinu. Zbytek másla nakrájíme na malé kousky a všleháme do omáčky. Vmícháme zbytek bylinek, dochutíme solí a pepřem.
-
6
Závitky rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme např. s bramborem.