Polévka s žemlovými nočky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 514 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 27 g
- Sodík 1885 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 156.2 mg
- Draslík 1057.2 mg
- Vláknina 1530.3 mg
- Vitamín A 1530.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žemle oloupeme a namočíme je do trochy vody nebo mléka. Potom je vymačkáme a protřeme sítem. Máslo utřeme s vejcem do pěny, přidáme žemle, vmícháme postupně 2 žloutky a přidáme mouku. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný ze dvou bílků a vše zpracujeme. Vytvarujeme nočky.
-
2
Nočky klademe lžící do osolené vroucí vody a vaříme je na mírném ohni 8-10 minut. Než nočky zavaříme, vhodíme do vody jeden noček na zkoušku - pokud je měkký, přidáme mouku, pokud je tuhý, přidáme máslo.
-
3
Hotové noky přidáme do horké polévky, kterou posypeme jemně nakrájenou pažitkou.