Malé masopustní dortíky
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
- 240 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Cukr krupice
- 250 ml Jogurt bílý
- 60 ml Rum
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 0.5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Sůl
- 5 polévková lžíce Cukrové zdobení
- 2 polévková lžíce Citrónová šťáva
- 1.5 polévková lžíce Citrónová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 147 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 6 g
- Sodík 37 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 38.4 mg
- Draslík 27.7 mg
- Vláknina 630 mg
- Vitamín A 630 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Můžeme použít 2 formy pro 12kusů mufin.
-
2
Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku a přimícháme do ní špetku soli, citrónovou kůru, všechna vyškrabaná zrníčka z jednoho vanilkového lusku, kypřící prášek, jedlou sodu a cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, citrónovou šťávu, čerstvá vejce a jogurt. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí, přibližně 1-2 minuty.
-
3
Za stálého šlehání přidáme podmáslí. Šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
-
4
Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
-
5
Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Horké upečené košíčky opatrně po několika minutách odložíme na drátěnou podložku nebo na vál, pokapeme je rumem a hned posypeme cukrářským zdobením - červenými srdíčky.
-
6
Malé dortíky (cupcakes) podáváme po vychladnutí.