Sušené zeleninové krekry se semínky
Suroviny
- 70 g Celer bulvový
- 200 g Lněné semínko
- 50 g Dýňová semínka
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Chilli paprička
- 0.5 ks Paprika zelená
- 3 ks Rajčata sušená sterilovaná
- 1 ks Cibule červená
- 1 hrst Bazalka
- 1 hrst Petržel hladkolistá
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 560 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 39 g
- Sodík 572 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 2743.2 mg
- Vláknina 39191.3 mg
- Vitamín A 39191.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 159.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si namočíme do vody 150g lněných semínek a 50g semínek dýňových.
-
2
Druhý den namočená semínka propláchneme v sítu pod studenou vodou, necháme je okapat a dáme je do mixéru. Očistíme a omyjeme si zeleninu a bylinky: zelenou papriku a chilli papričku bez semínek, zralá rajčata, cibuli, celer, stroužky česneku, petrželovou nať a bazalkové lístky. Vše pokrájíme na malé kousky a přidáme je do mixéru k semínkám.
-
3
Ještě doložíme na proužky pokrájená sušená rajčata, vodu, sůl, pepř a římský kmín. Směs rozmixujeme téměř na kaši, kterou dáme do mísy. K ní přidáme 50g nenamočených lněných semínek a slunečnicová loupaná semínka. Směs dobře promícháme, případně dochutíme solí a rozetřeme ji na pečící plech o síle do 0.5cm, vyložený pečícím papírem. Těsto nožem nebo rádýlkem nakrájíme na potřebné kousky a plech vložíme do sušičky.
-
4
Krekry sušíme přibližně 8-9 hodin při 40°C. Po usušení je rozkrájíme.