Pikantní makový dort s citrónovou polevou
Suroviny
- 300 g Jahody zahradní
- 9 g Mák - semena
- 115 g Máslo čerstvé
- 310 g Mléko plnotučné
- 185 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 50 g Cukr moučkový
- 40 g Maizena - kukuřičný škrob
- 200 g Cukr moučka
- 175 ml Mléko plnotučné
- 50 ml Voda pitná
- 60 ml Citrónová šťáva
- 50 ml Citrónová šťáva
- 1 ks Citrony
- 2 ks Kiwi
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Sůl
- 3 plátek Želatina bílá plátky
- 1 dl Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 0.5 polévková lžíce Kypřící prášek do pečiva
- 2 polévková lžíce Citrónová kůra
- 3 polévková lžíce Cukr moučka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 495 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 32 g
- Sodík 65 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 247.3 mg
- Draslík 187.2 mg
- Vláknina 5789.1 mg
- Vitamín A 5789.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 397 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si nejdříve citrónový krém: z omytých a osušených citrónů nastrouháme do misky kůru a štávu vymačkáme do skleničky. 3 plátky želatiny namočíme do vody.
-
2
V míse ručním šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Postupně do pěny zašleháme Maizenu (kukuřičný škrob). Do hrnce nalijeme mléko. Vezmeme vanilkový lusk, podélně ho ostrým nožem rozkrojíme a semínka seškrábneme do mléka, které přivedeme k varu. Horké mléko budeme pomalu přidávat do vaječné pěny. Krém musíme stále míchat, aby se nesrazil. Poté krém vrátíme do hrnce a znovu, za stálého míchání, pomalu vaříme do zhoustnutí (minimálně 10 minut). Těsně před koncem vaření do krému přimícháme citrónovou kůru a šťávu. Hrnec s krémem odstavíme z plotny, přimícháme namočenou želatinu a mícháme do doby, až se celkem rozpustí. Krém necháme vychladnout.
-
3
Troubu si předehřejeme na 180°C. Omytý a osušený citrón jemně nastrouháme a šťávu vymačkáme. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
-
4
Na koláč si připravíme mísu, do ní prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva, špetkou soli, moučkovým cukrem a mák. Suchou směs dobře promícháme. Vyšleháme si bílky. Do druhé mísy nalijeme mléko a zamícháme do něj vyšlehané tuhé bílky. Pak mléčnou směs přimícháme do sypké směsi, ještě do ní důkladně zamícháme citrónovou šťávu s citrónovou kůrou a rozpuštěné máslo. Těsto nalejeme do formy a dáme péct na 20 minut.
-
5
Mezitím si připravíme sirup: v kastrólku si přivedeme k varu vodu, do ní nasypeme moučkový cukr a přidáme citrónovou šťávu. Vaříme jen pár sekund, pak kastrólek se sirupem odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
-
6
Nakonec omyjeme a očistíme jahody a kiwi oloupeme. Ovoce nakrájíme na plátky, které použijeme na ozdobu.
-
7
Upečený vychladlý korpus potřeme sirupem, korpus ve formě ozdobíme ovocem a přelejeme krémem. Dort dáme do lednice ztuhnout.