Telecí brzlík na černém pivu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 165 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 7 g
- Sodík 436 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 206 mg
- Draslík 450.5 mg
- Vláknina 2178.3 mg
- Vitamín A 2178.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí brzlík odblaníme, omyjeme, povaříme 5 minut v osolené vodě (0,7 dl + 1 lžička soli). Jakmile brzlík zbělá, vložíme ho ihned do studené vody (0,5 dl). Z vychladlého brzlíku odstraníme případné chrupavčité části.
-
2
Očištěnou cibuli pokrájíme na malé kostičky, snítku šalvěje omyjeme a lístky otrháme a polovinu posekáme nadrobno. V hrnci si rozehřejeme máslo, na něm osmažíme dorůžova cibuli, přidáme šalvěj, cukr a za stálého míchání necháme cukr zkaramelizovat. Přilijeme černé pivo, 2 cl Madeiry, povaříme asi 5 minut. Poté přidáme telecí fond, do omáčky vložíme brzlík a pod pokličkou dusíme asi 10-15 minut. Brzlík vyjmeme, omáčku přecedíme a dochutíme solí i pepřem.
-
3
Brzlík nakrájíme na tenké úhledné plátky, poklademe je na talíře, polijeme omáčkou, ozdobíme lístky šalvěje a servírujeme.