Vařené hovězí s francouzskou omáčkou
Suroviny
- 800 g Brambory
- 30 g Máslo čerstvé
- 250 g Tuřín
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 20 g Petržel - nať
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 500 g Mrkev mladá celá mražená
- 150 ml Mléko polotučné
- 150 ml Vývar z hovězích kostí
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 4 kávová lžička Ocet vinný
- 2 kávová lžička Hořčice
- 1 kg Hovězí maso zadní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 350 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 11 g
- Sodík 474 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 91.2 mg
- Draslík 586.5 mg
- Vláknina 7467.1 mg
- Vitamín A 7467.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou. Zprudka zahřejeme k varu. Potom stáhneme oheň.
-
2
Vaříme mírným varem asi 1 hodinu. Nejrychleji se maso uvaří v tlakovém hrnci.
-
3
Přidáme mrkvičky, rozpůlené brambory, nakrájenou vodnici a dále vaříme 40 minut, až maso i zelenina změknou.
-
4
Maso přendáme na nahřátou mísu, zeleninu vyjmeme děrovanou naběračkou a obložíme jí maso, mísu přikryjeme a udržujeme v teple.
-
5
Na omáčku v hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku, mícháme a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a vývarem, vaříme a mícháme, až omáčka zhoustne.
-
6
Smícháme ocet s cukrem a sušenou hořčicí, směs přimícháme do omáčky, 1 minutu ji povaříme, potom dochutíme pepřem a solí.
-
7
Maso nakrájíme na plátky a se zeleninou je upravíme na vyhřáté talíře. Porce zalijeme hořčičnou omáčkou a posypeme nasekanou petrželovou natí.