Koláč Tatin s vanilkou a smetanovým karamelem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 743 kcal
- Sacharidy 110 g
- Tuky 36 g
- Sodík 7 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 102 g
- Cholesterol 55 mg
- Draslík 237.3 mg
- Vláknina 8093.3 mg
- Vitamín A 8093.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 62.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 200C.
-
2
Ve větší formě na pudink rozpustíme 100g másla, vanilkovou esenci a 100g cukru. Směs zahříváme dokud mírně nezkaramelizuje.
-
3
Jablka oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a naskládáme řezem dolů na karamel. Posypeme zbytkem cukru a rozložíme na ně na kousky nakrájené máslo. Pečeme asi 35minut.
-
4
Mezitím rozválíme listové těsto na plát o velikosti pudinkové formy, propíchneme vidličkou a položíme na upečená jablka. Pečeme ještě asi 15minut.
-
5
Po vyjmutí z trouby slijeme z koláče přebytečnou šťávu. Necháme mírně vychladnout a vyklopíme na talíř.
-
6
V kastrůlku necháme zkaramelizovat hnědý cukr se lžící vody a za stálého míchání zchladíme studenou smetanou.
-
7
Před podáváním přelijeme koláč smetanovým karamelem.