Slovenská pravá kapustnica
Suroviny
- 80 g Slanina vepřová
- 400 g Hovězí maso přední
- 500 g Kysané zelí
- 100 g Sýr Čedar
- 300 g Klobása uzená
- 100 g Okurky nakládané
- 20 g Petržel - nať
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Kečup
- 0.09 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 375 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 23 g
- Sodík 557 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 68.1 mg
- Draslík 357.4 mg
- Vláknina 1837.5 mg
- Vitamín A 1837.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce dáme sádlo, přidáme na malé kousky nakrájenou slaninu, opečeme na křupavé škvarky. Přidáme oloupanou, drobně nakrájenou cibuli, osmažíme do sklovita. Posypeme mletou sladkou a mletou pálivou paprikou. Zamícháme a ihned zalijeme vodou.
-
2
Do polévky vložíme na malé kostky nakrájené maso, kysané zelí i s nálevem. Osolíme, vložíme kečup, kmín, pepř. Na mírném ohni pod poklicí vaříme 60-70 minut doměkka. Nakonec do polévky přidáme oloupaný, jemně nastrouhaný česnek, nastrouhaný sýr, na malé kostky nakrájenou klobásu a kysané okurky. Přivedeme k varu a odstavíme ze sporáku.
-
3
Hotovou kapustnici podáváme na jednotlivých hlubokých talířích posypanou nasekanou petrželovou natí.