Slovenská bílá fazolová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Fazole bílé
  • 50 g Kroupy ječné
  • 80 g Slanina vepřová
  • 200 g Klobása uzená
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.08 kávová lžička Sádlo škvařené
  • 1 ks Cibule
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.35 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.5 polévková lžíce Libeček
  • 0.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 350 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 477 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 13.7 mg
  • Draslík 561.4 mg
  • Vláknina 11663.3 mg
  • Vitamín A 11663.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Malé bílé fazole den předem přebereme, promyjeme, dáme do hrnce a namočíme do 2,5 dl vody.

  • 2

    Druhý den vodu z fazolí slijeme, přidáme dobře promyté kroupy, přilijeme 1 litr vody, přidáme 1 lžičku soli, 1 lžičku majoránky a společně pomalu vaříme doměkka, přibližně 1 hodinu. Občas polévku promícháme.

  • 3

    Mezitím očistíme česnek s cibulí. Cibuli nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky a domácí uzenou klobásu nakrájíme na kolečka. Omyjeme snítku petrželové a celerové natě a malou snítku libečku. Bylinky svážeme a vložíme do polévky. Po 20 minutách vaření je vyjmeme.

  • 4

    V pánvi si rozehřejeme slaninu a vysmažíme ji na zlaté škvarky. Opatrně je vyjmeme a odložíme do misky. Na omastek dáme cibuli, kterou zpěníme, přimícháme k ní hladkou mouku a usmažíme růžovou jíšku. Přimícháme papriku, pepř, jíšku s cibulkou zředíme 1 dl studené vody a vymícháme ji dohladka. Za stálého míchání jíšku zavaříme do polévky, přibližně 20 minut před dovařením.

  • 5

    V druhé pánvi rozpálíme trošku sádla (lžičku), na kterém si osmažíme kolečka klobásy, poté ji vložíme do polévky a vaříme přibližně 15 minut.

  • 6

    Ke konci vaření přidáme prolisovaný česnek, slaninové škvarky, polévku dochutíme solí a podáváme.

Komentáře k receptu