Slovenská bílá fazolová polévka
Suroviny
- 100 g Fazole bílé
- 50 g Kroupy ječné
- 80 g Slanina vepřová
- 200 g Klobása uzená
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.08 kávová lžička Sádlo škvařené
- 1 ks Cibule
- 3 stroužek Česnek
- 1.35 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- 0.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 350 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 15 g
- Sodík 477 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 13.7 mg
- Draslík 561.4 mg
- Vláknina 11663.3 mg
- Vitamín A 11663.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malé bílé fazole den předem přebereme, promyjeme, dáme do hrnce a namočíme do 2,5 dl vody.
-
2
Druhý den vodu z fazolí slijeme, přidáme dobře promyté kroupy, přilijeme 1 litr vody, přidáme 1 lžičku soli, 1 lžičku majoránky a společně pomalu vaříme doměkka, přibližně 1 hodinu. Občas polévku promícháme.
-
3
Mezitím očistíme česnek s cibulí. Cibuli nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky a domácí uzenou klobásu nakrájíme na kolečka. Omyjeme snítku petrželové a celerové natě a malou snítku libečku. Bylinky svážeme a vložíme do polévky. Po 20 minutách vaření je vyjmeme.
-
4
V pánvi si rozehřejeme slaninu a vysmažíme ji na zlaté škvarky. Opatrně je vyjmeme a odložíme do misky. Na omastek dáme cibuli, kterou zpěníme, přimícháme k ní hladkou mouku a usmažíme růžovou jíšku. Přimícháme papriku, pepř, jíšku s cibulkou zředíme 1 dl studené vody a vymícháme ji dohladka. Za stálého míchání jíšku zavaříme do polévky, přibližně 20 minut před dovařením.
-
5
V druhé pánvi rozpálíme trošku sádla (lžičku), na kterém si osmažíme kolečka klobásy, poté ji vložíme do polévky a vaříme přibližně 15 minut.
-
6
Ke konci vaření přidáme prolisovaný česnek, slaninové škvarky, polévku dochutíme solí a podáváme.