Bratislavské hovězí plátky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 30 g Celer bulvový
  • 200 g Cibule
  • 30 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Mrkev kořen
  • 50 g Okurky nakládané
  • 30 g Sůl
  • 150 g Tuk
  • 750 g Hovězí maso zadní
  • 50 g Protlak rajčatový
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 500 ml Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 343 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 1528 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 67.7 mg
  • Draslík 108.4 mg
  • Vláknina 2678.6 mg
  • Vitamín A 2678.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí maso (nebo hovězí roštěnec) opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na plátky. Mírně je naklepeme, na okraji nařízneme a osolíme. Zprudka je opečeme po obou stranách na třetině tuku.

  • 2

    Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a zpěníme ji na 2/3 tuku. Zalijeme vlažnou vodou, přidáme opečené maso a dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme horkou vodou.

  • 3

    Měkké plátky vyjmeme do čistého kastrolu. Šťávu částečně vydusíme, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vývarem ze zeleniny a mlékem a rozšleháme. Přidáme rajčatový protlak a za občasného promíchání provaříme.

  • 4

    Před koncem varu přilijeme smetanu a přes hustý cedník omáčku procedíme na plátky masa.

  • 5

    Oloupanou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky, uvaříme v osolené vodě doměkka a spolu s okurkami nakrájenými na nudličky a s hráškem přidáme do omáčky.

  • 6

    Nakonec dochutíme solí a vše krátce povaříme.

Komentáře k receptu