Bratislavské hovězí plátky
Suroviny
- 30 g Celer bulvový
- 200 g Cibule
- 30 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Mrkev kořen
- 50 g Okurky nakládané
- 30 g Sůl
- 150 g Tuk
- 750 g Hovězí maso zadní
- 50 g Protlak rajčatový
- 500 ml Mléko polotučné
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 500 ml Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 343 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1528 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 67.7 mg
- Draslík 108.4 mg
- Vláknina 2678.6 mg
- Vitamín A 2678.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso (nebo hovězí roštěnec) opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na plátky. Mírně je naklepeme, na okraji nařízneme a osolíme. Zprudka je opečeme po obou stranách na třetině tuku.
-
2
Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a zpěníme ji na 2/3 tuku. Zalijeme vlažnou vodou, přidáme opečené maso a dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme horkou vodou.
-
3
Měkké plátky vyjmeme do čistého kastrolu. Šťávu částečně vydusíme, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vývarem ze zeleniny a mlékem a rozšleháme. Přidáme rajčatový protlak a za občasného promíchání provaříme.
-
4
Před koncem varu přilijeme smetanu a přes hustý cedník omáčku procedíme na plátky masa.
-
5
Oloupanou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky, uvaříme v osolené vodě doměkka a spolu s okurkami nakrájenými na nudličky a s hráškem přidáme do omáčky.
-
6
Nakonec dochutíme solí a vše krátce povaříme.