Tradiční boršč
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
- 100 g Celer bulvový
- 300 g Hovězí maso vařené
- 100 g Mrkev kořen
- 300 g Rajčata
- 200 g Zelí hlávkové bílé
- 200 g Zakysaná smetana
- 100 g Petržel kořen
- 300 g červená řepa vařená
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Křen
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 412 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 25 g
- Sodík 1049 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 109.2 mg
- Draslík 880.3 mg
- Vláknina 10798.2 mg
- Vitamín A 10798.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, nadrcený česnek, na kostičky nakrájenou slaninu a orestujeme.
-
2
Do základu přisypeme očištěnou, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, nakrájená rajčata a zvolna restujeme. Poté přidáme nakrájené zelí, bramboru a maso nakrájené na kostky. Podlijeme vývarem, vložíme celé koření (nejlépe v plátýnku nebo v sítku) a vaříme do změknutí zeleniny.
-
3
Nakonec přidáme vařenou, oloupanou, na kostky nakrájenou řepu. Polévku dochutíme a při podávání doplníme zakysanou smetanou, do níž jsme vmíchali jemně nastrouhaný křen a nasekanou pažitku.