Studená voskresenská nakládaná hovězí pečeně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Povidla švestková
  • 200 g Slanina vepřová
  • 200 ml Vývar zeleninový
  • 200 ml Hovězí vývar základní
  • 1 kávová lžička Nové koření celé
  • 1 kávová lžička Jalovec
  • 1 kávová lžička Hřebíček
  • 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 3 kávová lžička Koriandr mletý
  • 2 kávová lžička Máta
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Bobkový list
  • 6 stroužek Česnek
  • 1 l Ocet vinný
  • 2 kg Hovězí roštěnka níz. peč.
  • 4 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 723 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 75 g
  • Sodík 1199 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 128 mg
  • Draslík 811.3 mg
  • Vláknina 3278.9 mg
  • Vitamín A 3278.9 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.9 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí roštěnec zbavíme blan, posypeme solí, vložíme do velké porcelánové mísy a postavíme na několik hodin do chladu.

  • 2

    Zatím svaříme ocet se 2 bobkovými listy, 10 hřebíčky, 10 jalovčinkami, 10 zrnky nového koření, 5 zrnky pepře a 2 lžičkami soli. Nálev necháme vychladnout a zalijeme jím na několik dní maso, které v nálevu 2x denně obracíme.

  • 3

    Dále připravíme švestkovou omáčku. Půl kg švestkových povidel vložíme do kastrolu, podlijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni je necháme rozvařit. Do tohoto základu přidáme 6 prolisovaných stroužků česneku, 2 lžíce sekaného kopru, 3 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky sladké papriky a 2 lžičky utřené sušené máty, osolíme a ještě 5 minut povaříme. Omáčku dáme vychladnout a hned podáváme. Uchovat ji můžeme v chladničce ve sklenici, zalitou lžící oleje.

  • 4

    Naložené maso vyjmeme z nálevu, osušíme a vložíme do kastrolu na rozškvařenou slaninu, maso opečeme ze všech stran, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, 1 bobkový list a 5 zrnek pepře, necháme zasmahnout, podlijeme osoleným horkým hovězím vývarem a přikryté dusíme doměkka, tedy asi 80-90 minut. Maso pak přendáme na mísu, necháme vychladnout, ostrým nožem naporcujeme a přelijeme propasírovanou šťávou z pečeně.

  • 5

    Podáváme se studenou švestkovou omáčkou.

Komentáře k receptu