Kuřata na jalovci po kozácku
Suroviny
- 150 g Zakysaná smetana
- 4 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vejce slepičí
- 8 ks Rajčata
- 2 ks Okurka salátová
- 1 kg Kuře
- 3 polévková lžíce Jalovec
- 6 polévková lžíce Strouhanka
- 4 polévková lžíce Gouda
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 5 polévková lžíce Olej rostlinný
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 882 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 66 g
- Sodík 920 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 336.6 mg
- Draslík 1094.7 mg
- Vláknina 5809.3 mg
- Vitamín A 5809.3 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.8 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dvě malá kuřata očistíme, zbavíme konců křídel a uvnitř posolíme. Potom připravíme nádivku. V hmoždíři utlučeme na prášek sušené jalovcové bobulky. Máslo utřeme s rozšlehaným vejcem, přidáme strouhanku, třetinu tlučeného jalovce, strouhaný sýr a sekanou petrželku, podle chuti osolíme a dobře promícháme.
-
2
Kuřata naplníme připravenou nádivkou, potřeme olejem, osolíme, posypeme druhou třetinou tlučeného jalovce, napíchneme na rožeň a nad žhavým dřevěným uhlím je 35-45 minut opékáme.
-
3
Rožněm otáčíme, aby se kuřata stejnoměrně propekla a při pečení je občas potíráme olejem ve kterém jsme smíchali trochu soli se zbytkem jalovce.
-
4
Upečená kuřata z rožně sejmeme, rozpůlíme a podáváme je s nakrájenými rajčaty a okurkami, přelitými osolenou zakysanou smetanou.