Karelská telecí játra na houbách
Suroviny
- 50 g Houby sušené
- 250 g Játra telecí
- 250 ml Voda pitná
- 200 ml Vývar zeleninový
- 125 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 kávová lžička Brusinky
- 1 ks Cibule
- 8 plátek Veka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 4 polévková lžíce Gouda
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 413 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 22 g
- Sodík 506 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 237.9 mg
- Draslík 715.5 mg
- Vláknina 4085 mg
- Vitamín A 4085 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve propláchneme sušené hřiby a na 0.5 hodiny je necháme namočené ve vlažné vodě, ve které je povaříme, a pak nadrobno nasekáme. Mezitím nakrájíme cibuli a ve větší pánvi ji na másle necháme zesklovatět.
-
2
Telecí játra nakrájená na kousky poklademe na pánev k cibulce, 6 minut je opékáme ze všech stran, přidáme sekané houby a vše společně ještě opečeme. Zaprášíme moukou, necháme vysmahnout, zalijeme horkým zeleninovým vývarem, promícháme a necháme asi 15 minut dusit, až játra změknou. Potom je zalijeme kysanou smetanou, osolíme a promícháme.
-
3
Směs rozdělíme do 4 zapékacích misek a do každé vmícháme 1 lžičku brusinkové zavařeniny. Povrch posypeme strouhaným sýrem, misky vložíme do vyhřáté trouby a krátce zapečeme.
-
4
Podáváme s bílým pečivem jako teplý předkrm.