Karelská telecí játra na houbách

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Houby sušené
  • 250 g Játra telecí
  • 250 ml Voda pitná
  • 200 ml Vývar zeleninový
  • 125 ml Zakysaná smetana
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 kávová lžička Brusinky
  • 1 ks Cibule
  • 8 plátek Veka
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 4 polévková lžíce Gouda
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 413 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 506 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 237.9 mg
  • Draslík 715.5 mg
  • Vláknina 4085 mg
  • Vitamín A 4085 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve propláchneme sušené hřiby a na 0.5 hodiny je necháme namočené ve vlažné vodě, ve které je povaříme, a pak nadrobno nasekáme. Mezitím nakrájíme cibuli a ve větší pánvi ji na másle necháme zesklovatět.

  • 2

    Telecí játra nakrájená na kousky poklademe na pánev k cibulce, 6 minut je opékáme ze všech stran, přidáme sekané houby a vše společně ještě opečeme. Zaprášíme moukou, necháme vysmahnout, zalijeme horkým zeleninovým vývarem, promícháme a necháme asi 15 minut dusit, až játra změknou. Potom je zalijeme kysanou smetanou, osolíme a promícháme.

  • 3

    Směs rozdělíme do 4 zapékacích misek a do každé vmícháme 1 lžičku brusinkové zavařeniny. Povrch posypeme strouhaným sýrem, misky vložíme do vyhřáté trouby a krátce zapečeme.

  • 4

    Podáváme s bílým pečivem jako teplý předkrm.

Komentáře k receptu