Kapr na polský způsob
Suroviny
- 80 g Cibule
- 1500 g Kapr obecný
- 60 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Mrkev kořen
- 200 g Pórek
- 1 g Jalovec
- 1 g Pepř černý celý
- 6 g Petržel kudrnka
- 250 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 250 ml Vývar zeleninový
- 40 ml Ocet vinný
- 2 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 721 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 70 g
- Sodík 566 mg
- Bílkoviny 71 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 266.6 mg
- Draslík 1465.6 mg
- Vláknina 5383.3 mg
- Vitamín A 5383.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.4 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kapra omyjeme a odřízneme mu hlavu a ocas. Rybí hlavu a ocas dáme do hrnce, zalijeme 2 l vody, osolíme, přidáme bobkový list, celý pepř, jalovec a očištěnou a nahrubo nakrájenou zeleninu - pórek, mrkev a cibuli. Uvedeme k varu, dolijeme ocet a zvolna vaříme 20 minut. Petržel nasekáme na drobné kousky.
-
2
Zbytek ryby naporcujeme a jednotlivé kousky vložíme do vývaru z rybí hlavy a zeleniny a zvolna vaříme 25 minut, poté vyjmeme. Máslo rozehřejeme, poprášíme moukou a umícháme zlatavou jíšku. Do té za stálého míchání vmícháme zeleninový vývar a pivo. Osolíme a opepříme. Získanou omáčkou přelijeme uvařeného kapra, posypeme sekanou petrželí a ihned servírujeme.