Hrachová polévka s hovězím masem
Suroviny
- 600 g Hrách loupaný
- 500 g Hovězí svíčková
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Kedlubna
- 150 g Husí sádlo
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 4 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 711 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 27 g
- Sodík 216 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 61.1 mg
- Draslík 351.1 mg
- Vláknina 11835.2 mg
- Vitamín A 11835.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme k varu, stáhneme z ohně, necháme ji vychladnout a do ní na celou noc namočíme propláchnutý a probraný hrách. Hrnec s hrachem s tou samou vodou postavíme na sporák, přidáme maso a vaříme 100 minut.
-
2
Mrkev a kedlubnu očistíme, nakrájíme na kousky, vložíme do polévky.
-
3
Cibuli oloupeme, nakrájíme a v pánvi na rozpáleném husím sádle osmahneme, přidáme mouku a vylijeme do polévky, dobře zamícháme a pod poklici povaříme dalších 20 minut.
-
4
Potom vybereme z polévky maso, nakrájíme na malé kousky, zeleninu a hrách rozmixujeme, hrnec vrátíme zpátky na sporák, dáme do něho nakrájené maso, přidáme smetanu, podle chuti osolíme, opepříme, polévku přivedeme k varu a odstavíme ze sporáku. Necháme pod poklici alespoň 10 minut a můžeme porcovat na talíře.