Moldavská zapékaná rajčata
Suroviny
- 100 g Sýr smetanový tavený 45%
- 100 g Máslo čerstvé
- 600 g Brambory vařené
- 125 ml Mléko polotučné
- 100 ml Vývar zeleninový
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pažitka
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 8 ks Rajčata
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 46 g
- Sodík 878 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 181.1 mg
- Draslík 924.8 mg
- Vláknina 10618.2 mg
- Vitamín A 10618.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme sýrovou omáčku. V kastrolku ve 125 ml horkého mléka rozpustíme tučný tavený sýr nakrájený na kostky. Pak připravíme ze 40 g másla a 3 lžic hladké mouky světlou jíšku. Zředíme ji vlažným zeleninovým vývarem nebo vodou, rozšleháme se šlehačkou, přilijeme rozpuštěný sýr, osolíme, okořeníme sladkou paprikou a krátce povaříme. Potom stáhneme z ohně a zjemníme žloutkem.
-
2
Větší rajčata omyjeme, rozpůlíme, na řezu osolíme a opepříme a naskládáme je řezem navrch do máslem vymazané zapékací misky. Vše zalijeme připravenou sýrovou omáčkou, pokapeme máslem a vložíme do horké trouby, kde rajčata 15-20 minut zapékáme.
-
3
Podáváme s vařenými bramborami a ozdobíme sekanou pažitkou.