Rybí mix
Suroviny
- 250 g Cejn velký
- 150 g Celer bulvový
- 300 g Cibule
- 4 g Máslo čerstvé
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Úhoř říční
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 250 g Okoun - filety
- 500 g Rybí hlavy
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika červená
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Víno bílé
- 0.5 dl Víno bílé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 651 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 122 g
- Sodík 1119 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 136.7 mg
- Draslík 1002.5 mg
- Vláknina 15467.8 mg
- Vitamín A 15467.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 91.9 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filety z okouna, cejna a úhoře (bez kůže) omyjeme, osušíme, pokrájíme na kousky velikosti sousta, vše dáme do mísy, osolíme, opepříme citronovým pepřem a zalijeme 1 dl bílého vína. Maso necháme marinovat 30 minut.
-
2
Mezitím očistíme cibuli a pokrájíme ji na tenká kolečka. Červenou papriku a chilli papričku omyjeme, papriky rozkrájíme, zbavíme zrníček, omyjeme pod tekoucí vodou a papriku pokrájíme na proužky, chilli na nudličky. Oloupaný česnek prolisujeme.
-
3
V hrnci na rozehřátém másle zpěníme cibuli, přidáme k ní marinované kousky ryb, česnek, mletou sladkou papriku, vše promícháme a krátce orestujeme. Přilijeme 1 litr rybího bujonu a vaříme při mírné teplotě 6 minut.
-
4
Polévku dochutíme solí, černým pepřem, zamícháme sladkou smetanu a podáváme.
-
5
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
6
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
7
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
8
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
9
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.