Králík v houbové omáčce
Suroviny
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 400 g Rýže dušená
- 70 g Houby sušené
- 800 g Králík
- 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 3 dl Voda pitná
- 3 dl Smetana zakysaná15%
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Libeček
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 844 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 38 g
- Sodík 842 mg
- Bílkoviny 73 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 178 mg
- Draslík 1169.1 mg
- Vláknina 6579.4 mg
- Vitamín A 6579.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.6 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté sušené houby namočíme asi na 1 hodinu do studené vody (3 dl).
-
2
Jeden den odložené maso z mladého králíka (stehna, hřbet) vykostíme, odblaníme, omyjeme a osušíme. Maso rozkrájíme na plátky, naklepeme ho, osolíme (1.5 lžičky), posypeme citronovým pepřem a obalíme v hladké mouce (10 g).
-
3
V hrnci, na rozpáleném oleji s máslem, plátky masa orestujeme dozlatova z každé strany. Poté k masu přilijeme houby i s vodou, ve které jsme je máčeli a pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 25-30 minut. Ještě do vývaru přidáme očištěnou cibuli, bobkový list, malou snítku celerové nati a libečku, které svážeme nití (po jedné lžíci) a 4 kuličky nového koření.
-
4
V kysané smetaně rozmícháme hladkou mouku a když je králík měkký, vyjmeme koření, snítky bylinek a přimícháme připravenou smetanu. Za stálého míchání povaříme 3-4 minuty, dochutíme solí, cukrem a můžeme přimíchat 1-2 lžičky octa. Nakonec přidáme petrželku, promícháme a podáváme s dušenou rýží.