Germknödel - šumavské knedlíčky s mákem
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hrubá
- 10 g Droždí
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Cukr krupice
- 3 l Voda pitná
- 1.2 dl Mléko plnotučné
- 0.6 dl Mléko plnotučné
- 5 polévková lžíce Mák mletý
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 526 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 26 g
- Sodík 632 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 179.4 mg
- Draslík 191.7 mg
- Vláknina 8650 mg
- Vitamín A 8650 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 300.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme hrubou mouku, uděláme si do mouky důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice se špetkou cukru a zalijeme je vlahým mlékem (0.6 dl). V teple necháme mouku s kváskem vykynout. K mouce přidáme žloutek, vejce, sůl, 1.2 dl vlahého mléka, dobře těsto promícháme a následně důkladně prohněteme. Vypracované těsto je tuhé a nesmí se lepit na vařečku. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho 1 hodinu kynout na teplém místě.
-
2
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 3 díly, z každého utvoříme váleček, překryjeme je utěrkou a necháme 10-15 minut kynout. Mezitím do většího hrnce dáme vařit 2-3 l vody se 2 lžičkami soli. Jakmile se voda začne vařit, snížíme teplotu, dáme do ní knedlíky a velmi pomalu je vaříme 7 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, ihned je propícháme špejlí (aby unikla pára). Horké knedlíky nakrájíme na plátky, dáme na talíře, posypeme pomletým mákem smíchaným s cukrem, polijeme je rozpuštěným máslem a podáváme.