Teplý salát z čerstvého dušeného zelí se slaninou
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 750 g Zelí hlávkové bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1.5 dl Voda pitná
- 0.4 cl Voda pitná
- 0.2 cl Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 183 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 12 g
- Sodík 441 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 17 mg
- Draslík 423.7 mg
- Vláknina 10021.8 mg
- Vitamín A 10021.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malou hlávku bílého zelí očistíme, rozkrojíme, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na tenké nudličky. Dáme do hrnce, promícháme se solí, kmínem, cukrem a pepřem. Přilijeme 1-1.5 dl vody a pod poklicí zelí dusíme doměkka přibližně 15-20 minut. Občas promícháme.
-
2
Připravíme marinádu: nakrájíme slaninu na kostičky a v rendlíku ji vysmažíme dozlatova. Přilijeme rozředěný ocet s vodou v poměru 1:2 a krátce povaříme.
-
3
Z podušeného zelí slijeme přebytečnou vodu a zelí promícháme důkladně s marinádou. Dochutíme nadrobno pokrájeným čerstvým koprem, pažitkou. Zelný salát podáváme teplý i studený.