Teplý salát z čerstvého dušeného zelí se slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Slanina vepřová
  • 750 g Zelí hlávkové bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 0.4 cl Voda pitná
  • 0.2 cl Ocet vinný
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 183 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 441 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 17 mg
  • Draslík 423.7 mg
  • Vláknina 10021.8 mg
  • Vitamín A 10021.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 71.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Malou hlávku bílého zelí očistíme, rozkrojíme, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na tenké nudličky. Dáme do hrnce, promícháme se solí, kmínem, cukrem a pepřem. Přilijeme 1-1.5 dl vody a pod poklicí zelí dusíme doměkka přibližně 15-20 minut. Občas promícháme.

  • 2

    Připravíme marinádu: nakrájíme slaninu na kostičky a v rendlíku ji vysmažíme dozlatova. Přilijeme rozředěný ocet s vodou v poměru 1:2 a krátce povaříme.

  • 3

    Z podušeného zelí slijeme přebytečnou vodu a zelí promícháme důkladně s marinádou. Dochutíme nadrobno pokrájeným čerstvým koprem, pažitkou. Zelný salát podáváme teplý i studený.

Komentáře k receptu