Makovec s jablky
Suroviny
- 200 g Džem meruňkový
- 100 g Jablka
- 60 g Strouhanka
- 300 g Mouka polohrubá
- 20 g Cukr vanilka
- 200 g Mák mletý
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 200 g Cukr moučkový
- 30 g Hera
- 100 g Čokoláda na vaření
- 50 ml Olej slunečnicový
- 2 ks Vejce slepičí
- 5 dl Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 879 kcal
- Sacharidy 127 g
- Tuky 36 g
- Sodík 113 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 90.1 mg
- Draslík 565.9 mg
- Vláknina 20625.3 mg
- Vitamín A 20625.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 5.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 521.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku spolu s kypřícím práškem prosijeme do misky, přidáme vanilkový cukr, cukr moučku, mletý mák, neoloupaná, nastrouhaná jablka. Všechny suroviny zalijeme mlékem, rozklepneme vejce a vše důkladně promícháme.
-
2
Připravenou směs přeložíme na olejem vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Naplněný plech vložíme do předehřáté trouby, kde při střední teplotě pečeme moučník přibližně 30 minut.
-
3
Upečený makovec vytáhneme z trouby, hned potřeme džemem a necháme vychladnout.
-
4
Zatím připravíme čokoládu. Do teflonové pánvičky dáme na kostky nakrájenou Heru, přidáme nalámané kousky čokolády a občasným mícháním na mírném ohni čokoládu rozpustíme.
-
5
Vezmeme vychladlý koláč, potřeme čokoládou a necháme ji na chladném místě ztuhnout. Hotový makovec nakrájíme na úhledné čtverce nebo trojúhelníky.