Bramborová zelná polévka - zelounka
Suroviny
- 400 g Brambory
- 400 g Zelí kysané
- 250 g Klobása vepřová
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 540 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 42 g
- Sodík 1005 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 88 mg
- Draslík 891.3 mg
- Vláknina 10473 mg
- Vitamín A 10473 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Klobásu pokrájíme na silnější kolečka.
-
2
Brambory dáme do vody (1 litr), přidáme sůl (1 lžička), kmín a uvaříme doměkka, pak scedíme. Ve smetaně rozmícháme dohladka lžíci mouky.
-
3
V druhém hrnci na rozpáleném sádle orestujeme dozlatova cibuli, přimícháme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přidáme kysané zelí, promícháme, zalijeme vodou (1,5 litru), přivedeme k varu. Přimícháme prolisovaný česnek, drcený kmín, nakrájenou klobásu, 1,5 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 bobkový list a 2-3 lžičky cukru (podle kyselosti zelí).
-
4
Pomalu polévku vaříme přibližně 25 minut, přidáme do ní uvařené brambory, smetanu s moukou, promícháme a vše provaříme do zhoustnutí 2-3 minuty a podáváme.