Mléčná omáčka se sušenými hříbky
Suroviny
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Kmín mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Mléko plnotučné
- 1.5 dl Zakysaná smetana
- 0.22 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 6 polévková lžíce Houby sušené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 205 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 15 g
- Sodík 341 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 212.2 mg
- Draslík 264.9 mg
- Vláknina 2478 mg
- Vitamín A 2478 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 392.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté sušené hříbky namočíme na 30 minut do 3 dl studené vody. Očištěné cibule pokrájíme nadrobno. V misce rozmixujeme mléko se zakysanou smetanou, moukou a žloutky.
-
2
V hrnci na másle zpěníme cibuli, jakmile začne růžovět, přidáme scezené a okapané houby, sůl, pepř, mletý kmín, promícháme s cibulí a přilijeme vroucí vodu (6 dl). Pomalu vaříme asi 20 minut do změknutí hub. Přidáme ocet, provaříme a za stálého míchání přilijeme mléko se smetanou. Stále mícháme a vaříme 1-2 minuty, případně dochutíme solí, pepřem a podáváme.