Zapečená kaše po staročesku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 80 g Slanina vepřová
  • 500 g Zelí kysané
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 3 ks Cibulka jarní
  • 1.2 l Voda pitná
  • 2.5 dl Mléko polotučné
  • 1 kg Brambory
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 582 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 672 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 61.9 mg
  • Draslík 1471 mg
  • Vláknina 18687 mg
  • Vitamín A 18687 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 78.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané, omyté brambory rozkrájíme na kostičky, dáme do hrnce s 1.2 litrem vody, přidáme sůl, kmín a uvaříme je doměkka. Vaříme přibližně 20 minut, potom z brambor slijeme přebytečnou vodu, přidáme máslo, teplé mléko a vyšleháme hustou kaši.

  • 2

    Očištěnou a omytou jarní cibulku pokrájíme na tenké plátky. Slaninu a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky. Ve větší pánvi rozehřejeme slaninu, po chvilce přidáme anglickou slaninu a krátce osmažíme. Přidáme kysané zelí, ochutíme kmínem a pod poklicí dusíme 10 minut. V druhé pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla, na něm osmažíme cibulku dozlatova.

  • 3

    Pekáček vytřeme máslem (2 lžíce), položíme na něj 1/2 bramborové kaše, na ni poklademe kysané zelí, které zakryjeme zbytkem kaše.Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 minut dozlatova. Kaši se zelím hned po upečení podáváme.

Komentáře k receptu