Zapečená kaše po staročesku
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 80 g Slanina vepřová
- 500 g Zelí kysané
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 3 ks Cibulka jarní
- 1.2 l Voda pitná
- 2.5 dl Mléko polotučné
- 1 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 582 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 40 g
- Sodík 672 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 61.9 mg
- Draslík 1471 mg
- Vláknina 18687 mg
- Vitamín A 18687 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané, omyté brambory rozkrájíme na kostičky, dáme do hrnce s 1.2 litrem vody, přidáme sůl, kmín a uvaříme je doměkka. Vaříme přibližně 20 minut, potom z brambor slijeme přebytečnou vodu, přidáme máslo, teplé mléko a vyšleháme hustou kaši.
-
2
Očištěnou a omytou jarní cibulku pokrájíme na tenké plátky. Slaninu a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky. Ve větší pánvi rozehřejeme slaninu, po chvilce přidáme anglickou slaninu a krátce osmažíme. Přidáme kysané zelí, ochutíme kmínem a pod poklicí dusíme 10 minut. V druhé pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla, na něm osmažíme cibulku dozlatova.
-
3
Pekáček vytřeme máslem (2 lžíce), položíme na něj 1/2 bramborové kaše, na ni poklademe kysané zelí, které zakryjeme zbytkem kaše.Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 minut dozlatova. Kaši se zelím hned po upečení podáváme.