Prejt z naklíčené čočky
Suroviny
- 250 g Čočka jedlá
- 150 g Jáhly - loupané proso
- 4 krajíc Chléb konzumní
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 2 špetka Zázvor mletý
- 3 špetka Paprika mletá pálivá
- 4 stroužek Česnek
- 3.4 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 709 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 23 g
- Sodík 284 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 24 mg
- Draslík 749.7 mg
- Vláknina 46366.1 mg
- Vitamín A 46366.1 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.8 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku přebereme, v sítu promyjeme a dáme do hrnce s 5 dl vody. Necháme ji namočenou do druhého dne. Druhý den vodu slijeme, čočku propláchneme v sítu pod tekoucí vodou, dáme ji nazpět do hrnce a necháme ji naklíčit 1–2 dny. Během těch dvou dnů čočku 1–2x promyjeme pod tekoucí vodou.
-
2
Třetí den spaříme jáhly asi 2 litry vody. Čočku a jáhly dáme do hrnce, promícháme a zalijeme 9 dl vody. Přidáme nové koření, bobkový list a vaříme přibližně 60 minut doměkka.
-
3
Větší cibuli očistíme, drobně pokrájíme a v pánvi na 2 lžících másla ji usmažíme dozlatova. Uvařenou čočku scedíme z přebytečné vody. Přidáme usmaženou cibuli i s omastkem, sůl, majoránku, prolisovaný česnek, pepř, zázvor, červenou sladkou a pálivou papriku a ještě 2 lžíce másla. Směs dobře promícháme a dáme ji olejem vymaštěného pekáčku. Pečeme do zlatohněda v předehřáté troubě na 230 °C přibližně 20 minut. Upečený prejt podáváme s chlebem.