Chodská horalská polévka
Suroviny
- 200 g Brambory
- 160 g Houby čerstvé
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 9 dl Voda pitná
- 1.5 dl Zakysaná smetana
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 273 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 22 g
- Sodík 464 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 98.8 mg
- Draslík 605 mg
- Vláknina 6551 mg
- Vitamín A 6551 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupeme a omyjeme brambory a nakrájíme je na kostky. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno.
-
2
Houby a brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín a pomalu vaříme doměkka přibližně 20 minut. Mezitím si v pánvi rozehřejeme máslo na kterém osmažíme dozlatova cibuli. Posypeme ji moukou a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme 10 minut před dovařením do vroucí polévky. V hrnečku si v zakysané smetaně rozkvedláme vejce. Omyjeme kerblík a drobně ho pokrájíme. Před dovařením polévky zamícháme smetanu s vejcem, přidáme kerblík, dochutíme solí, vaříme jen 1 minutu a podáváme.