Hovězí polévka s játrovou rýží, noky nebo knedlíčky
Suroviny
- 20 g Cibule
- 200 g Játra hovězí
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Žemle tuková
- 10 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 13.3 g Polévkové koření
- 10 g Petržel - nať
- 0.5 g Majoránka
- 10 g Česnek
- 80 g Strouhanka
- 60 ml Voda pitná
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 l Vývar z hovězích kostí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 184 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 8 g
- Sodík 1165 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 85.9 mg
- Draslík 895.6 mg
- Vláknina 878.9 mg
- Vitamín A 878.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí játra očistíme, opláchneme a nakrájíme na menší kousky, přidáme navlhčenou a vymačkanou žemli, cibuli a vše najemno umeleme.
-
2
Do umleté směsi zamícháme strouhanku, česnek utřený se solí, prosátou mouku a vejce. Směs okořeníme drcenou majoránkou a mletým pepřem.
-
3
Vše dobře promícháme a do vařícího hovězího vývaru zavaříme jako játrovou rýži, noky nebo knedlíčky.
-
4
Hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením a převaříme.
-
5
Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.
-
6
Játrové noky - vykrajujeme je navlhčenou polévkovou lžící a zaváříme do vývaru.
-
7
Játrové knedlíčky - tvarujeme obvyklým způsobem a zaváříme do vývaru jako noky.